Tancar

Tornar a la secció Actualitat i notícies

Línies fàcilment reconfigurables, capaces d’adaptar-se a qualsevol mena d’operativa sense esforç, era la demanda del fabricant de lluminària Normagroup. En el cas de Decathlon, el gran retail de l’esport, la petició era mantenir el control de l’inventari i assegurar l’estoc disponible a la botiga, mentre els professionals dedicaven més temps a ajudar els clients per a una millor experiència de compra. La resposta per a ambdues empreses estava als Autonomous Mobile Robots (AMRs) o Automated Guided Vehicles (AGVs), tal com van explicar a Hispack.

DSC4089 scaled e1662376549635
Alberto Alonso Rodríguez, CEO, Inser Robótica

La història es remunta a quatre anys enrere. Normagroup va contactar amb Inser Robòtica precisament durant la celebració de la passada edició d’Hispack el 2018 perquè el disseny de la seva planta era antic i en el procés hi intervenien moltíssims operaris. El repte era automatitzar el transport entre tres àrees de producció, la zona d’assemblatge i un magatzem automàtic, tot recorrent espais reduïts i compartits amb el personal de la fàbrica.

DSC4108 scaled e1662376601673
Xabier Madina, Key Account Manager, Omron

Inser Robòtica va proposar a Normagroup d’implementar una flota de 5 robots mòbils Omron de mida petita, capaços de portar entre 60 i 90 quilos, amb punts de càrrega i descàrrega automàtics i equipats amb transportadors de banda que funcionen com a “illa”, capaços de connectar-se entre si. Als nous dispositius, se’ls va dotar de tot allò necessari per comunicar-se mitjançant protocol MQTT amb l’SGA. Cada AMR, que té memoritzada la ruta òptima, és capaç de corregir-ne la trajectòria en cas d’imprevistos. A més, si es vol canviar la ruta, el robot es pot reprogramar en només una hora.

Fàcil implementació

En el cas de Decathlon, el minorista amb 1.714 botigues a 61 països, buscava una solució per poder proporcionar dades precises sobre les existències, i, alhora, aconseguir que els seus professionals estalviessin temps al no haver de prendre les dades de manera manual: això repercutiria directament en l’eficiència i la productivitat de la botiga. PAL Robotics tenia la resposta a través de la seva solució StockBot.

HA3A5859 scaled e1662376661825
Jordi Pagès, Head of Intra-logistics & Retail Solutions and TIAGo Product Manager, PAL Robotics

StockBot llegeix i detecta tots els productes a la botiga i després en valida les dades. L’ús d’aquest tipus de tecnologia ajuda a obtenir una visibilitat millor de les existències i, per descomptat, automatitza el seguiment de l’inventari i el flux de treball. La tecnologia de PAL Robotics proporciona dades sobre accions i negoci i s’integra fàcilment amb les etiquetes RFID a la botiga. Amb StockBot configurat, el robot pot fer inventaris automàticament, per tal d’estalviar temps de lectura als empleats. A més, s’implementa fàcilment a diferents botigues, ja que no requereix cap modificació de disseny i s’integra perfectament amb els sistemes de programari existents.

L’AMR es va desplegar per primera vegada a Decathlon Singapur, i, més recentment, es va implantar a altres països, com ara França, els Països Baixos, Espanya, Portugal, Polònia, Irlanda, Itàlia, Taiwan, Tailàndia, Malàisia i Austràlia.

Aquests dos casos són exemples de com els robots mòbils autònoms (AMR) han arribat per transformar el final de línia i les operacions d’intralogística sense entrar en conflicte amb el capital humà i sense necessitat de fer transformacions radicals a l’operativa: en tots dos casos és el robot el que s’adapta al layout existent i conviu en plena harmonia amb els empleats.

Aliats per al final de línia i la intralogística

La clau de l’èxit, tal com va confirmar Marta Millet Pascual-Leone, R&D Project Manager de Robotnik, empresa que desenvolupa les seves solucions de robòtica mòbil des de València, és fer una valoració correcta de l’operació més adequada per realitzar amb els AMRs/AGVs i, en segon terme, realitzar una correcta anàlisi de fluxos.

photo 5967766181035227333 y e1662376712271
Imatge cedida per ROBOTNIK

Aquesta fase és el pas previ imprescindible: cal estudiar les trajectòries dels AMR per a les operacions que se’ls demanarà; la interacció entre els diferents AMR implicats, identificació de possibles colls d’ampolla… En el cas de Normagroup, per exemple, aquest pas es va fer amb el programari Fleet Simulator d’Omron. No sempre s’és conscient a l’hora de la implementació que hi ha qüestions crítiques com és la gestió correcta de la recàrrega de bateries i l’actualització dels sistemes de tota la flota, que s’ha d’estudiar molt bé per evitar aturades a l’operativa. Per això, entre altres qüestions, és imprescindible fer el projecte d’evolució cap a AMR de bracet de proveïdors qualificats com és el cas d’Inser Robòtica, PAL Robotics o Robotnik.

La seva fàcil configuració, la seva habilitat per treballar en entorns col·laboratius, la seva capacitat per fer moviments omnidireccionals, la possibilitat d’incorporar-li un HMI i/o sistema de gestió de flotes propis fan dels AMRs l’aliat perfecte a l’hora de flexibilitzar les operacions de final de línia i d’intralogística. Ja sigui utilitzat com a plataforma mòbil, destinada a traslladar material per a producció d’un punt a un altre, o per a emmagatzemar-lo; en format de manipulador mòbil (braços robòtics col·laboratius integrats en plataformes mòbils); o com a aliat per a la gestió d’estocs a través de tecnologies de radiofreqüència, els AMR han arribat a la intralogística per quedar-s’hi.

Constanza Saavedra, col·laboradora d’Hispack